Opvoedopstelling - oudercoach

 

opvoedopstellingAls oudercoach biedt praktijk Engelenheart de werkmethode opvoedopstelling aan, om de relatie met ouder en kind weer in balans te brengen. Kinderen spiegelen aan ouders, dit gedrag kan dus iets vertellen wat er op een diepere laag bij de ouder en bij het kind speelt.


Na één sessie is de kern vaak al duidelijk en de stap naar de oplossing gezet. De stap die we hierin nemen heeft een "domino effect" op het gedrag van het kind. En is vaak gelijk, of op kort termijn een verandering merkbaar in het gezin. De relatie tussen ouder en kind krijgt vruchtbare grond, waarop verder gebouwd kan worden en blijvend stand houdt!


Als gebondenheid een verbondenheid wordt tussen ouder en kind,

gaat opvoeden moeiteloos, ontspannen en harmonieus!

 

Hoe werkt een opstelling:

Iedere ouder kan een opstelling doen, je hebt geen speciale kennis of ervaring nodig. Je hoeft alleen maar open te staan, met alle aandacht en nieuwsgierigheid voor dat wat er komen gaat. De opstelling is individueel en door middel van vloertegels worden de gezinsleden vertegenwoordigd.


In een voorgesprek wordt er gevraagd naar belangrijke gebeurtenissen in het huidig gezin en/of het gezin van herkomst. Door gebruik te maken van de vijf dynamieken binnen een familiesysteem zal het opvoedvraagstuk duidelijk worden. Dan wordt het opvoedvraagstuk opgesteld en de vloertegels op de grond gepositioneerd. De ouder kan dan beginnen met het verkennen van de verschillende posities. De coach kijkt en voelt mee, verplaatst en voegt eventuele elementen toe. Tijdens de sessie gaat het om de ervaring van de ouder, ook even niks ervaren of zijn er stiltes, is een ervaring en horen bij de opvoedopstelling. Als de kern boven water komt gebruikt de coach helende en oplossende zinnen met als doel alle elementen en personen een juiste plaats te geven binnen het systeem.

 

Hoe weet je of er systemisch in je gezin iets aan de hand is?

Als ouder(s) heb je al meerdere acties ondernomen met de beste wil van de wereld en met alle ouderlijke liefde. Maar het opvoedvraagstuk blijft voortbestaan. Het kan voelen alsof bij de relatie met je kind de geschiedenis zich herhaalt, hoe was die tussen je eigen ouders en jezelf? Of letterlijk dat gebeurtenissen zich herhalen in de familielijn. Zijn er extreme (onbegrijpelijke) emoties of gedragingen bij jou als ouder en/of je kind, of steeds terugkerende conflicten in het gezin of op school. Dit zijn enkele voorbeelden die aantonen dat er op de 'onderlaag' iets verstoord en verstrikt is geraakt in een systeem. Voor meer informatie en voorbeelden lees op: achtergrond opvoedopstelling.

 

Bron: Marianne Langemeijer; coach/therapeut en ontwikkelaar methodiek individuele opvoedopstelling met vloertegels.